[...] 2. zwierzęce: tłuszcze zwierzęce w temperaturze pokojowej mają stałą konsystencję co związane jest z przewagą nasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą być one bogatym źródłem witaminy A, D, czasami E. Kolejny podziałdzieli tłuszcze na widoczne i niewidoczne. Ma to znaczenie przy układaniu jadłospisów i obliczaniu zawartości tłuszczu całkowitego w [...]
[...] kwestiami ekonomicznymi: ● zawartość składników odżywczych w warzywach i owocach spadła drastycznie; przykłady: ○ w ciągu ostatnich kilkunastu lat zawartość witaminy C w pomidorach zmniejszyła się o kilkadziesiąt procent ○ pomarańcze z dużych plantacji kupowane w marketach często zawierają minimalne ilości witaminy C, a [...]
[...] mają spożywane pokarmy. Obecnie, w dobie fast – foodów ludzie nie przykładają specjalnej uwagi do jakości posiłków. Prowadzi to do zubożenia ich diety w niezbędne witaminy i minerały. Dlatego kurację antyprzeziębieniową należy zacząć od zmiany diety, wzbogacając ją przede wszystkim o dużą ilość warzyw i owoców, obfitujących w [...]
[...] jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka jst to [...]
[...] (USA). Podczas pierwszego światowego sympozjum na temat zależności pomiędzy promieniami UV a rakiem piersi naukowcy amerykańscy potwierdzili skuteczność oddziaływania witaminy D w zapobieganiu zachorowań na tę chorobę. Z kolei "Gazeta Wyborcza" (Marcin Jamkowski, korespondencja z Bostonu 15.02.2002) przytacza tezę, jaką wygłosił prof. [...]
[...] jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka jst to [...]
[...] ma podawanie konkretnych ilość antyoksydantów na zmniejszenie niekorzystnych procesów peroksydacyjnych w organizmie sportowca. podawanie grupie sportowców 1000 IU witaminy E, wraz z 1250mg witaminy C, oraz 37,5mg beta-karotenu 10, w dawkach dziennych przez okres pięciu tygodni zdecydowanie zmniejszało poziom wskaźników peroksydacji [...]
Natura pilnie strzeże swoich tajemnic. I wiele z nich wciąż opiera się naukowcom. Przez lata próbowano np. zrozumieć, dlaczego witaminy w pigułkach działają słabiej niż te z owoców i warzyw. Tylko przypadek sprawił, że odkryto, jakie znaczenie dla witaminy A ma cynk. W latach 70. XX wieku amerykański uczony dr Smith stwierdził: cynk uruchamia [...]
[...] gatunków roślin, stwierdzono ponad 250 substancji. Do zasadniczych grup substancji zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy i biopierwiastki. Pyłek kwiatowy charakteryzuje się zróżnicowanym składem chemicznym. Dla przykładu obnóże pszczele zebrane wiosną dość znacznie różni się [...]
[...] wartości odżywczej produktów i potraw. Cóż z tego że pomidor dostarcza cenną witaminę C, kiedy jednorazowe przecięcie go nożem niszczy 50% jej zawartości. Ile zatem witaminy C znajdziemy w poszatkowanej sałatce z pomidora i ogórka? Chyba nie trudno policzyć. Jak szacuje się, przy przyrządzaniu posiłków, straty białek, węglowodanów i [...]
[...] owocowo-warzywnych a także, zwłaszcza w okresie intensywnego treningu stosowanie preparatów witaminowych. Witaminy dzielimy na: rozpuszczalne w tłuszczach do których należą witaminy A, D, E, i K, oraz rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B3 (inaczej PP), B5 (kwas pantotenowy), B6, B12, kwas foliowy, C, biotyna. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w [...]
[...] krwawienia z dziąseł, - wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu (służy do produkcji tkanki łącznej). NIEDOBÓR WITAMINY C Najpoważniejszym zagrożeniem związanym z brakiem witaminy C jest szkorbut. Wiążą się z nim zaburzenia pracy układu krwionośnego, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych. Niedobór witaminy C powoduje również: - [...]
[...] - Wspomaga organizm podczas wzmożonego wysiłku fizycznego - Poprawia regenerację potreningową Multivitamins & Minerals zawiera wiele różnych witamin, w tym zdrową dawkę witaminy C. Witamina C to znany składnik odżywczy, zapewniający wiele korzyści zdrowotnych. Udowodniono, że wspomaga ochronę naszych komórek, utrzymuje je w najwyższej formie [...]
[...] koncentratu białek serwatkowych, bez domieszek tanich białek roślinnych. Dodane aktywatory metaboliczne i aminokwasy (m.in. kreatyna, tauryna, BCAA, L-glutamina, witaminy, minerały) powodują lepsze wykorzystanie białka jako np. budulca masy mięśniowej. Vitalmax Whey 82 zawiera także dodatek hydrolizatu kolagenu, który pozwala na [...]
[...] związki, które nie są wytwarzane drogą syntezy w organiźmie człowieka. W roślinach powstają w procesie biosyntezy pod wpływem światła Słońca i Księżyca. W komórkach roślin witaminy występują w łatwo przyswajalnej dla człowieka postaci (prowitaminy), oprócz nich w roślinach występuje niezbędny zbiór soli mineralnych, które sprzyjają pełnemu [...]
[...] prowadzi do nadwagi, jedząc potrawy słodkie i mączne, utyjemy wolniej. 9. Nie można całkowicie zrezygnować z tłuszczu. Jest on niezbędny, aby organizm mógł przyswoić witaminy A, D, E i K - rozpuszczalne jedynie w tłuszczach. Potrzebujemy też nienasyconych kwasów tłuszczowych, koniecznych, by mogła się odbywać przemiana materii. [...]
[...] termicznej, z uwagi na mniejszą zawartość wody, jest większa w przeliczeniu na masę produktu. Podroby zawierają znacznie mniej białka (11-17%), są jednakże bogatsze w witaminy i składniki mineralne, ale duża zawartość w nich cholesterolu ogranicza ich zastosowanie w żywieniu człowieka. Skład aminokwasowy białka mięsa jest dobrze [...]